8am pergi pasar dgn Cik Ira, beli barang-barang untuk masak. Smpi rumah dalam 9 lebih..lepas baca surat khabar saya mula menyiang daging. Fuh penat jugak.. Ok saya cerita sikit cara-cara untuk membuat rendang nogori...
Bahan-bahan
- Daging 1kg
- Santan untuk 2-3 biji kelapa
- 1 genggam lada api ( kalau nak pedas buh la 2 genggam)
- Kunyit hidup
- Lengkuas
- Halia
- Serai 2-3 batang
- Garam kasar secukup rasa.
- Potong daging kecil-kecil, lepas basuh dan dibilas masukkan ke dalam kuali untuk proses pengecutan daging. Ambik masa yang lama jugak la. Nak tunggu air daging tu kering dan daging kecut.
- Tumbuk kunyit hidup, bawang putih(2-3 ulas), bawang merah, lengkuas, halia dan lada api. Tumbuk hingga lumat. (selalunya saya tumbuk sekali dengan garam kasar sesudu).
- Setelah lumat, masukkan ke dalam daging yang dikecutkan tadi.
- Bila air daging dah kering, masukkan santan. Kalau terlalu pekat tambah air. Kemudia bila menggelegak rasa garam, kalau kurang baru tambah.
- Kacau selalu untuk elak daging melekat pada kuali.
- Kacau sehingga menjadi rendang.
Note
- selalunya teori je, semalam baru praktikal..
- rugi Cik M tak dapat rasa rendang..hehehe
1 comments:
xkire awk kne gak masakkn utk sy..xkire..xkire
Post a Comment