Monday, May 21, 2007

Jom masak rendang!

Hari ini dalam sejarah betul...(tp bukan hari ni, semalam..bersamaan 21 May 2007)
8am pergi pasar dgn Cik Ira, beli barang-barang untuk masak. Smpi rumah dalam 9 lebih..lepas baca surat khabar saya mula menyiang daging. Fuh penat jugak.. Ok saya cerita sikit cara-cara untuk membuat rendang nogori...

Bahan-bahan
  1. Daging 1kg
  2. Santan untuk 2-3 biji kelapa
  3. 1 genggam lada api ( kalau nak pedas buh la 2 genggam)
  4. Kunyit hidup
  5. Lengkuas
  6. Halia
  7. Serai 2-3 batang
  8. Garam kasar secukup rasa.
Cara-cara memasak
  1. Potong daging kecil-kecil, lepas basuh dan dibilas masukkan ke dalam kuali untuk proses pengecutan daging. Ambik masa yang lama jugak la. Nak tunggu air daging tu kering dan daging kecut.
  2. Tumbuk kunyit hidup, bawang putih(2-3 ulas), bawang merah, lengkuas, halia dan lada api. Tumbuk hingga lumat. (selalunya saya tumbuk sekali dengan garam kasar sesudu).
  3. Setelah lumat, masukkan ke dalam daging yang dikecutkan tadi.
  4. Bila air daging dah kering, masukkan santan. Kalau terlalu pekat tambah air. Kemudia bila menggelegak rasa garam, kalau kurang baru tambah.
  5. Kacau selalu untuk elak daging melekat pada kuali.
  6. Kacau sehingga menjadi rendang.
Memang tak sangka betul berjaya memasak rendang daging...1st time tu. Alhamdulillah. Best la pulak memasak, lepas ni kalau hujung minggu kat rumah boleh la masak lagi hehehe

Note
  1. selalunya teori je, semalam baru praktikal..
  2. rugi Cik M tak dapat rasa rendang..hehehe

1 comments:

Anonymous said...

xkire awk kne gak masakkn utk sy..xkire..xkire