Tuesday, April 14, 2009

Tepuk dada...tanya iman kita..

Subhanallah..bila menyusuri gambar-gambar kat bawah ni rasa kagum yang amat sangat...
mereka solat di mana-mana. Fuh, hebat betul...

di tengah jalan pun boleh solat.


di tempat kebakaran pun boleh solat...

Hebat kan? kita patut bersyukur, di negara kita...hampir dimana-mana ada tempat solat. Di pejabat, shopping complex, RnR, stesen minyak, tempat rekreasi, masjid dan surau yang bersepah2. Kalau melalui jalan kampung untuk ke satu tempat, pasti banyak tempat solat seperti masjid dan surau kita akan jumpa.

di lautan salji pun boleh solat.

di dalam kapal? tetap boleh solat...

solat berjemaah di saat salji turun...

di dalam bas??

di tepi pantai?

di dalam kapal...

di padang...dengan memakai jersi.

solat jemaah diimamkan seorang remaja.

kat salji gak.

di tepi teksi..berhenti rehat di tepi jalan.

di taman....

di tempat terbuka..macam panas semacam je.

di atas batu.


di tengah2 tasik.


askar solat jemaah di hutan.

di atas bas, solat berjemaah

di tangga?


di tempat sempit.

Cuma, sekarang semua bergantung pada kita...nak solat atau tidak??


Note : berapa hari kita meninggalkan solat dengan sengaja???

2 comments:

a wife, mother and an employee said...

wardah, kat sini (UK) memang common org solat kat mana2 pun especially bila travel dgn kereta, etc. saya pun cari je any spot yg rasa sesuai utk solat sbb tak sama dgn tempat kita.

p.s. ani dah gave birth last Monday. Dah tengok baby girl dia?

-ariffah, asrar's mama-

wardah said...

tula, kat memana pun boleh solat..cuma kita nak atau tak je.

p/s: belum tgk lagi..dia kat hospital lg kan? cadang dia kat rumah baru nk tgk..